91 проби трапезна сол са изследвани за калиев йодат от началото на 2009 година до момента в регион Добрич, информират от РИОКОЗ. 28 от пробите са българско производство, а 63 - внос.
Установено е, че 4 от пробите са нестандартни. Те са взети от цех за производство на закуски на ДЗЗД „Караджата" - Добрич /съдържание на калиев йодат над нормите/, фурна за хляб в село Стефаново на ЕТ „Спиридон Спиридонов - Йоса" / понижено съдържание на калиев йодат/, баничарница на фирма „Мънчо 76" ЕООД Добрич / повишено съдържание на калиев йодат/ и ситничарски цех на фирма „Киба - Кирил Балашков" Добрич / повишено съдържание на калиев йодат/.
Мониторингът на съдържанието на калиев йодат в солта за хранителни цели е възможност за подпомагане на дейностите за профилактиката на йод дефицитните състояния на населението, припомнят от РИОКОЗ.