РИОКОЗ: Избягвайте масовите мероприятия
РИОКОЗ: Избягвайте масовите мероприятия / Кирил Кирилов

До 13 ноември остават затворени всички училища в Добричка област заради грипната епидемия. Регистрираната заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип в областта до 5 ноември е 206 на 10 0000 души, информират от РИОКОЗ. Най-засегнати са възрастовите групи от 0 до 4 и от 5 до 19 години. Сред хората над 65 години няма заболели.

Детските заведения продължават да работят по време на грипната епидемия. В тях е въведен задължителен ежедневен филтър от медицинските специалисти.

Преустановени са плановите операции в болницата, детските и женски консултации, както и всички профилактични прегледи и имунизации. В здравните заведения се въвежда стриктен противоепидемичен и дезинфекционен режими. Добричката болница увеличава капацитета за прием на лица с диагноза грип. Към спешното отделение се разкрива "грипен кабинет", който ще работи от 9.30 до 18.30 часа. В стационарите се спират свижданията.

Желателно е преустановяване на всички колективни мероприятия с цел избягване на контактите между болни и здрави лица, припомнят още от РИОКОЗ.