Рибари ще протестират в Балчик, недоволни са от ИАРА
Рибари ще протестират в Балчик, недоволни са от ИАРА / Дарик Добрич, архив

Представители на морския риболовен бранш ще се съберат на протест срещу действията на държавата в сектор "Рибарство". Протестът ще се проведе на 16 декември от 12 часа на Морска гара - Балчик, обявяват на сайта си от риболовно сдружение „Черноморски изгрев“.

Очаква се на протеста да присъстват рибари от двете национални браншови организации - „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш”.

„Действията на бранша се налагат поради лошото управление в сектора и очевидната неспособност на Министерство на земеделието и храните да озапти своеволията в дейността на ИАРА – Бургас“, заявяват рибарите.

В обръщението им четем още:

„До протеста се стига след няколко писма до МЗХ и среща с ресорния зам.-министър Свилен Костов, който показа открита безпомощност при справяне с проблемите в поверената му агенция. Зам.-министър Костов бе уведомен преди повече от месец, че ИАРА действа репресивно и превишава законовите си правомощия, което ще доведе до нежелани за всички резултати. След проведената среща не само че нямаше корекция в работата на ИАРА, но репресиите се увеличиха.

Открито завяваме, че управлението на ИАРА, в т.ч. изпълнителният директор Валентин Вълков, показват непознаване на сектора и неговите стратегически цели и приоритети. Управленската визия на агенцията се простира единствено до силови контролни мерки и наказателни репресии. Същите са съпроводени с открити заплахи срещу български рибари за спиране на дейността им, налагане на прекомерни глоби, нерегламентиран натиск при налагане на глоби и санкции.“

Рибарите се оплакват, че ИАРА проявява неуважение и дори репресии спрямо тях и е некомпетентна по отношение на правилата за риболов в Черно море. Те се опасяват, че това ще доведе ликвидиране на половината от риболовната дейност, а резултатът от всичко това е, че голяма част от промишления риболов ще бъде принуден да спре работата си.

„Сектор Рибарство се нуждае от спешни мерки, в т.ч. кадрови, за да се осигурят елементарни условия за дейността ни. Извършените в последните години действия от администрацията доведоха до пълен хаос в сектора. В настоящия момент за Рибарството отговарят трима зам.-министри, които си прехвърлят отговорността, една дирекция „Морско дело и рибарство” в МЗХ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултири, между които няма елементарна координация и комуникация.“, казват браншовиците.

На срещата в Балчик ще бъдат взети решения за следващите протестни действия в Бургас.

Сдружение „Черноморски изгрев” e браншова асоциация на професионално заети лица в областта на морския риболов в Черно море. Организацията обединява значителна част от риболовните кораби по Северното Черноморие, което включва района между гр. Бяла и Дуранкулак. В сдружението членуват и представители на рибопреработвателната промишленост, както и такива на морските аквакултури.