Рибари от Добричко ще се качат на кораба на Грийнпийс
Рибари от Добричко ще се качат на кораба на Грийнпийс / netinfo

На кораба на Грийнпийс „Arctic Sunrise" ще се състои кръгла маса за "Устойчивото рибарство и реформата на Общата рибарска политика на ЕС". Срещата започва в 13.00 часа във Варна. Участие ще вземат ръководството на ИАРА, браншови организации от сектор "Рибарство", учени и рибари от района на Варна, Шабла, Каварна и Балчик. Ще бъдат обсъдени Общата рибарска политика на ЕС, дребномащабния и крайбрежен риболов, както и актуални проблеми на бранша.

Легендарният кораб на Грийнпийс, известен с кампанията за спасяването на Арктика е акостирал на Морска гара Варна. Той е на обиколка из 9 европейски страни с цел подкрепа за устойчивото рибарство. Във Варна ще остане до 24 март.

В момента в институциите на ЕС се разглежда Общата рибарска политика - регламент, който се реформира само веднъж на 10 години. Целта на еко-организацията е новият регламент да подкрепя рибарски методи, които не разрушават морската среда, както и да бъде даден приоритет на крайбрежните рибари с ниско въздействие върху рибните запаси.

По-късно през деня ръководството на ИАРА ще обсъди с рибари в Каварна мерките за приспособяване на българския риболовен флот от Оперативна програма "Рибарство". На срещата ще присъстват изпълнителният директор Драгомир Господинов и зам.-директорите Кирил Делев и Ирена Пенчева. Началото е в 18.00 ч. в общината.

Ще бъдат представени възможностите за кандидатстване по Програмата и по специално по Приоритетна ОС 1 "Мерки за приспособяване на българския риболовния флот" и конкретните мерки: публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности; публична помощ за временно прекратяване на риболовни дейности; инвестиции на борда на риболовните кораби и селективност.