Риба и жаби плуват в наводнени сгради в Добрич
Риба и жаби плуват в наводнени сгради в Добрич / Дарик Добрич

Жива риба и жаби плуват в част от наводнените сгради в Добрич, разказаха пред Дарик очевидци. В двора на мебелната фирма „Бряст” работници намерили няколко риби, плуващи в образувалите се след потопа локви, съобщи изпълнителният директор на фирмата Иван Калинков. В една от наводнените детски градини пък водата разнасяла жаби.

Щети за милиони левове са нанесени в индустриалната зона на Добрич. Само в „Бряст” водата е съсипала продукция и машини за около милион и половина лева, заяви Иван Калинков. Той сподели, че според каноните на доброто менажиране, цялото имущество на предприятието е застраховано, но работният процес ще бъде преустановен поне за два месеца.

„Около 120 души излизат на улицата само от нашата фирма, хиляди работници от пострадалите в съседство малки и големи предприятия също преустановяват работа” – обяви Калинков. Той разказа още, че наводнението е унищожило няколко модерни машини с микропроцесорно управление, мострени изделия, масивен дървен материал и фурнири. Повредени са електродвигателите на всички останали технически съоръжения.

По време на пороя от 19 юни, водата в производствените халета достигнала почти до 2 метра, припомни още директорът на мебелната компания. Той бе категоричен, че при първи по-сериозен дъжд бедствието ще се повтори, защото дерето на река Добричка е невероятно затлачено.