Решават дали ще накажат А.С.А. за  зле почистения по празниците Добрич
Решават дали ще накажат А.С.А. за зле почистения по празниците Добрич / Дарик Добрич
Решават дали ще накажат "А.С.А." за зле почистения по празниците Добрич
60094
Решават дали ще накажат "А.С.А." за зле почистения по празниците Добрич
  • Решават дали ще накажат "А.С.А." за зле почистения по празниците Добрич

Направен е анализ на почистването и сметоизвозването в Добрич след големия снеговалеж от 19 декември и през почивните дни, съобщи в ефира на Дарик зам.-кметът по благоустройство Пламен Ганчев. Дали ще бъдат наложени санкции спрямо фирмата-оператор на дейностите - "А.С.А. България" ЕООД, ще стане ясно в началото на идната седмица.

Ганчев коментира, че очевидно има нередности в извършването на снегопочистването в Добрич и те са довели и до проблемите с нередовното изпразване на контейнерите със смет покрай Коледа. Той припомни, че градът е разделен на 4 района, които се поддържат с различен приоритет при снеговалеж. Оценката на общинарите е, че трасетата от първoстепенна важност - 73 километра мрежа на булеварди и улици с градски транспорт, свързващи и водещи до административни обекти участъци, са били надлежно почиствани. Затрупани са останали основно улици от 5-и и 6-и клас и подходи към сгради, много от които дори не са в обхвата на договора с оператора.

Някои пешеходни алеи и тротоари в града са почиствани с 9 от 10-те ръчни снегорина, собственост на общината. С тях са обработени велоалеята към зоопарка, трасето от кв."Добротица" до бул"Русия" и пешеходните зони по бул."3 март". Не може хората от общинското предприятие да покрият всички тротоари, те са извън обхвата на договора с почистващата фирма и в голямата си част трябва да се поддържат от собствениците на имоти, подчерта зам.-кметът.

Според него голям проблем са създавали паркирани и спрели автомобили, които пречат на минаването на почистващи машини с най-малките - двуметрови гребла. Той прикани добричлии да смèнят гумите на автомобилите си и да се съобразяват със затрудненията, когато има такава извънредна ситуация. Падналият сняг в града е бил 65 сантиметра.

Кметът на Добрич Детелина Николова е провела две срещи с представители на "А.С.А. България" - преди Коледа и на 26 декември сутринта. На фирмата са били изрично разпоредени мерки като денонощен режим на работа и др., с които градът да бъде приведен в добър вид максимално бързо. Боклукът в Добрич бе напълно почистен на 27-28 декември, след като в някои райони гражданите не бяха обслужвани в продължение на 3-4 дни.

Чуйте повече от думите на зам.-кмета в аудиото.