Република БГ изгражда структури в Добричка област
Република БГ изгражда структури в Добричка област / Дарик Добрич

Партия „Република БГ” е в процес на изграждане на структури в Добричка област. В град Добрич членовете на формацията, създадена през лятото на 2013 година, са вече около 300, съобщи пред Дарик областният координатор и член на Националната комисия Камен Попов. Водени са разговори за формиране на общински структури в Балчик, Каварна и Тервел.

„До сега в Добрич са организирани три срещи с граждани, на които запознахме добричката общественост с принципите и идеите на партията. Целта сега е нашият политически проект да стане разпознаваем”, посочи Попов.

„Република БГ” е основана от добричлията Георги Василев, който е инвестиционен банкер и от години живее и работи в Швейцария. Зам.-председателят Найден Кирилов също е от Добрич. „Партията е учредена от хора, успешни в своите кариери и в личен план. Това, което ни отличава от другите политически сили, е, че нито един член на ръководството не е участвал във властта с друга политическа формация”, заяви Камен Попов. Посланията на партията са насочени най-вече към хората от средната класа, тъй като точно тя би дръпнала напред развитието на страната.

"Ние сме републиканска партия, от където идва и името ни. Искаме да играем обединителна роля в страната", каза още Попов. В политическия спектър „Република БГ” е с ориентация център – дясно. Принципите й са компетентност, отговорност за действията, демократичност, държавнически подход. „Институциите в момента не действат в полза на обществото, корупцията и докладите от ЕС го доказват”, коментира Попов.

Формацията се финансира със собствени средства на Георги Василев и някои от членовете на националното ръководство, но по думите на Попов до момента не са използвани много финансови ресурси.

На въпрос дали са лидерска партия, областният координатор отговори, че те не желаят да бъдат партия с ракета носител. Ще се издигат местни хора, на всички парламентарни избори две трети от кандидатите ще бъдат от самия град и само една трета ще се посочи от националното ръководство.

Все още не е взето окончателно решение дали „Република БГ” ще се яви на евроизборите. „Участието ни зависи от това дали ще успеем да излъчим наистина добър кандидат, който да бъде достоен представител на България в Европа”, каза Камен Попов. Засега партията не обмисля участие в коалиции. „Работим сами, но знаем, че сами срещу всички е трудно”, посочи Попов.