Мемориалът
Мемориалът / netinfo
Мемориалът на летците – герои в Генерал Тошево се ремонтира, съобщиха от общината.
 
По традиция, всяка година на 27 август жителите на града отдават почит на героите кап. Венко Савов и ст.л-т Йордан Тенчев. През 1986 година при изпълнение на воинския си дълг, вместо да катапултират, те избират да изведат авариралия самолет МИГ-21У извън пределите на Генерал Тошево, за да спасят от сигурна гибел стотици граждани в индустриалната зона на града.
 
След като проверка на общински служители още миналата година установи, че вандали са стреляли по монумента до мястото на трагедията, по настояване на кмета Валентин Димитров крилото и прилежащото пространство бяха включени за ремонт през 2017 година.

Крилото, увековечило делото на летците-герои край Генерал Тошево, вече е ремонтирано. Извършено е запушване на пукнатините и отворите, вследствие на изстрелите по самолетната част, нанесен е устойчив пласт боя, щадящ от корозия.

В момента се работи по подхода към паметника, като се поставят плочи, за да има мемориалът естетически издържан вид. Последният етап от обновяването му ще включва облагородяване на зелените площи – засаждане на дръвчета и цветя.

Общинското ръководство използва случая и призовава за нетърпимост към вандалски прояви, които рушат общинското имущество, особено това, което носи спомена за храбростта и саможертвата на българския воин.