Рехав протест срещу високата такса смет
Рехав протест срещу високата такса смет / Дарик Добрич

Около 30 души се събраха пред сградата на общината на организирания от БСП -Добрич протест срещу високата такса смет. Пред събралите се добричлии говори председателят на местната структура на социалистите Владимир Калчев. Той настоя да бъде отменена общинската наредба в тази й част, с която се определят 3,5 промила за върху данъчната оценка на имота и да се върне старата норма за такса смет от 2 промила.

Калчев заяви, че таксата не е справедлива и ощетява почтените хора, които редовно си плащат налога. Според него много граждани не притежават недвижим имот или пък той не е узаконен, но ползват социални услуги, гласуват, живеят в Добрич и генерират отпадъци. Те обаче не плащат такса смет, защото нямат документ за собственост на имот. Лидерът на социалистите припомни, че БСП е за промяна на методиката за определяне на такса смет, като всеки гражданин трябва да плаща налога, дори да няма имот на свое име.

Калчев повдигна и въпроса за некачествения според БСП ремонт на центъра, за което социалистите сезираха прокуратурата. Той заяви, че са действали корупционни схеми и че сценарият може да се повтори и при проекта за водния цикъл на Добрич.

Събралите се пред общината издигнаха плакати с надписи „Търпението и мълчанието свършиха”, „Не ви искаме повече, ГЕРБ”, „Центърът – поредната корупционна схема на кмета Николова”. Поискана бе оставката на Детелина Николова и на общинските съветници.

Рехав протест срещу високата такса смет
netinfo