Редица прояви в Добричко по случай Европейския ден на морето - 20 май
Редица прояви в Добричко по случай Европейския ден на морето - 20 май / Дарик Добрич

Област Добрич се включва със свои инициативи по повод Европейския ден на морето 20 май. В сградата на Областна администрация - Добрич ще бъде подредена изложба на детски рисунки. Автори са ученици от СОУ „Св. Кл. Охридски" и възпитаници на школите по изобразително изкуство от НЧ „Йордан Йовков" и Общински младежки център. Чрез творбите си младите художници отправят послания към своите връстници за опазване чистотата и красотата на Черно море. От 11.00 ч. в зала „Европа" за учениците специално ще бъде направена презентация на морска тематика от капитан далечно плаване Александър Александров. Децата ще бъдат поздравени от областния управител.

Трите крайморски общини - Балчик, Каварна и Шабла, също подготвят и ще посветят свои инициативи на Европейския ден на морето:
Ще бъде проведена ветроходна регата „Балчик" - на 24 май, по инициатива на Морски клуб град Балчик. Награждаването на победителите ще бъде от 15:30 ч. пред хотел „Мистрал".
Шабла ще се включи с презентация „Аз обичам морето" на 27 май в сградата на Общински детски комплекс. Мероприятието е организирано от Клуб „Природолюбител".
Община Каварна ще организира „Европейски фест", който ще се проведе на 11 и 12 юни в морската зона. Той ще бъде насочен към демонстрации на екстремни спортове, 24-часов диджей маратон и други.

Темата за единна политика и сътрудничество за устойчивото развитие на Черноморския регион ще залегне на заседание на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район, което ще се проведе под председателството на областния управител на Добрич Детелина Николова през месец юни. Тогава ще бъдат представени 2 проекта на Института по океанология, свързани със стратегии за повишаване на устойчивостта на бреговете, както и трансграничен морски пространствен план за Черно море - Румъния-България.
От Регионалния офис за Трансгранично сътрудничество за границата между Румъния и България - гр. Кълъраш, ще презентират резултати от Програмата за ТГС „Румъния - България" 2007 - 2013 г., свързани с Черноморското крайбрежие.