Разсрочват задължения на ВиК-Добрич към Енерго-про
Разсрочват задължения на ВиК-Добрич към Енерго-про / Дарик Добрич

Дългът от 2.2 млн.лева на „ВиК" ЕООД Добрич към „Енерго-про" ще бъде разсрочен, съобщават от енергийната компания. На среща между управителите на двете дружества - Стефан Абаджиев и Юлиян Иванов, е обсъден конкретен план за погасяване на дълга, от който 1 млн.лева са просрочени задължения. Планът включва график за изплащане на старите задължения, като едновременно с това се покриват и текущите.

Срещата е проведена по инициатива на „Енерго про" Варна, по повод нарастващия през летните месеци дълг за електрическа енергия на водоснабдителното дружество, дължащ се на интензивното потребление на водни ресурси. Натрупаната сума създава риск за финансовото състояние на „Енеро про", отбелязват оттам.

За създалата се ситуация е информиран и заместник-кметът „Финанси и общинска собственост" на Добрич Иван Колев, проведени са работни срещи на Стефан Абаджиев със заместник-министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев и с областния управител на Добрич Недко Марчев. С тях също са разгледани различни варианти за сътрудничество и действие между структурите на местната и държавната власт и двете компании с цел намаляването на дълга.

„Ние разглеждаме всички възможности да избегнем предвидените в закона крайни мерки за събиране на задълженията, за да не се създават неудобства за жителите на областта и да не се стига до изключване на обекти, които биха нарушили водоснабдяването.", споделя Абаджиев. „Съществуват редица обективни обстоятелства за формиране на задължения от ВиК Добрич, които са известни от години. Опитът през последните години показва, че развитието на тези обстоятелства може да доведе до негативна развръзка. Затова се споразумяхме, че със структурите на държавната и местната власт ще бъдем в постоянен контакт и ще държим под строг контрол ситуацията с дълга на водоснабдителното дружество", допълва той.