/ СИДП
Стопанството държи националния рекорд за отстрелян трофей от елен лопатар
Пет млади мъжки елени лопатари са разселени в ДЛС-Тервел, съобщиха от Североизточното държавно предприятие. Животните са доставени от ДЛС-Студен кладенец. Елените са в добро състояние и ще бъдат наблюдавани в карантинен двор с цел пълната им адаптация преди разселването.

Разселиха млади лопатари в ДЛС - Тервел
СИДП


В стопанството се поддържа добра и стабилна популация от този вид дивеч. През 2016 г. германския ловец Вернер Аустерман отстреля в Тервел елен лопатар, обявен за нов национален рекорд, припомнят от СИДП.

За пореден път ловен трофей от Тервел получи признание

Трофеят с оценка от 208,22 т. по системата на CIC подобри рекорда на страната ни, който се държеше от животно, отстреляно от Тодор Живков през 1984 година в стопанство Воден. В челната десетка - на шесто и седмо място, са още два трофея от елен лопатар, отстреляни в ДЛС-Тервел - през 1972 и 1981 година.

По данни от последната таксация на територията на ДЛС - Тервел има 112 броя елени лопатари. Доставянето на животни отвън цели не само подобряването на генофонда, но и “опресняване на кръвта“, което в съчетание с благоприятните климатични условия и упорития труд на служителите стои в основата на поддържане на устойчиви запаси от елен лопатар с отлични трофейни качества, подчертават от ловното стопанство.