Разрешиха да продължи продажбата на праскови до кв.“Рилци”
Разрешиха да продължи продажбата на праскови до кв.“Рилци” / Дарик Добрич

Продажбата на праскови на пътя Силистра-Добрич до квартал "Рилци" ще продължи. Дни, след като производителите от прасковените градини в съседство алармираха, че от Пътното управление забраняват тази година търговия на шосето, разрешение на проблема се намери. Сергиите остават на отбивката на пътя, защото са на общински терен, обясни един от търговците. Оказало се, че там започва полски път, собственост на Община град Добрич. Мястото било посетено от кмета Детелина Николова, съобщиха още търговците. Вече има издадено разрешение за ползване на терена, за което продавачите ще заплащат такса към общината.

Дарик припомня, че на 8 юли т.г. производителите на праскови от градините край кв."Рилци" заявиха, че ще блокират пътя и ще разпръснат продукцията си, ако не се намери решение за допускане на продажбата на плодове на трасето Силистра-Добрич, където и досега е имало всяка година сергии. Техните мотиви са, че плодовете са с малка трайност, нужна е бърза реализация, а продажбата на прекупвачи води до по-малка печалба за производителите.

Разполагането на сергии на пътя до кв."Рилци" бе забранено от Областно пътно управление, заради риск от катастрофи. От АПИ предложиха на търговците други места - по околовръстното шосе на Добрич, които не бяха одобрени.