Разработват регионални програми за заетост и обучение
Разработват регионални програми за заетост и обучение / Областна администрация

Работно заседание на Комисията по заетост проведе Областният управител Детелина Николова. На него бе обсъдено разработването на регионални програми за заетост и обучение. Срокът за тяхното предоставяне и утвърждаване в МТСП е 30 септември т.г. Комисията определи методика, по която да бъдат оценени внесените проектни предложения.

Финансовият ресурс за изпълнение на регионалните програми за 2016 г. е 7 207 200 лева, като размерът на програмата за всяка област е изчислен съобразно средномесечното равнище на безработицата за 2015 г. За област Добрич той е 191 735 лв.

Следва заетостта да се планира за срок до 6 месеца, като срокът за изпълнение на регионалните програми е до 31 март 2017 г. Назначаването на безработни по програмата ще започне в средата на месец октомври, информира Детелина Николова и уточни, че срокът за разработване на проектни предложения и внасянето им в Комисията по заетост е 16 септември. Дейностите в проектните предложения следва да са съобразени с приоритетите в Областната стратегия за развитие, регионалния, областния и общинските планове за развитие. Те не трябва да дублират дейности от досегашните програми. Основно трябва да се насочат към дейности с общо предназначение, като се обмисли внимателно есенно-зимния период.

Проектът на Регионална програма за заетост и обучение, въз основа на оценка и подбор на постъпилите предложения, ще бъде одобрен на 21 септември.