Разяснителна среща за депото ще се проведе в Стожер
Разяснителна среща за депото ще се проведе в Стожер / Дарик Добрич, архив

Областният управител инициира среща във връзка с реализирането на проект „Изграждане на депо за твърди битови отпадъци за регион Добрич". Срещата ще се проведе в 16.00 ч. в залата на кметството в село Стожер. Инициативата на Желязко Желязков е в изпълнение на поетия ангажимент към протестиращите жители от населеното място, подчертават от Областна администрация.

Предвижда се присъстващите да бъдат запознати с проекта, етапа на изпълнението му и съпътстващите доклади за оценка на въздействието на околната среда /ОВОС/, начините за депониране на отпадъците, пречистването на отпадните води. Ще бъдат обсъдени, също така, исканията на протестиращите и възможностите за тяхното съвместяване с проекта.

Дарик припомня, че на 10 и на 17 април т.г. жителите на Стожер проведоха протести с искане да бъде преустановено изграждането на депото за твърди битови отпадъци край селото. Те са разтревожени, че никой досега не им е обяснил добре какво ще бъде влиянието на съоръжението върху околната среда в района, както и че сметището ще се намира по пътя към единственото пасище на селото. Сред исканията им са премахване на такса смет за живеещите в Стожер, както и отделяне на по 200 000 лева годишно за благоустрояване на селото от страна на 9-те общини, които ще ползват депото - всички 8 общини от Добричка област и шуменската Никола Козлево.