Разглеждат данъка и цените за таксиметров превоз
Разглеждат данъка и цените за таксиметров превоз / Дарик Добрич

Предстои Общински съвет град Добрич да обсъди намаляване на данъка за таксиметров превоз от 590 на 300 лева. Предложението е на кмета Йордан Йорданов и идва само два месеца след решението за вдигане на налога, което бе гласувано от съветниците на юлската сесия.

Ето какви мотиви посочва кметът: „След приемане на текстовете от наредбата, представители на таксиметровите превозвачи потърсиха контакт с управата и се проведе среща в общината, на която те изразиха несъгласие с определения размер на данък, защото не е съобразен с доходите и оборотите им за годината. Бе изразено мнение, че ако се запази в този вид данъка, много от таксиметровите превозвачи ще фалират, а други ще преминат в сивия сектор. Посочиха се за пример Пловдив, Стара Загора, Перник, Търговище и др., където размерът на данъка е 300 лева."

Броят на таксиметровите автомобили в Добрич, за които има издадени разрешения, е 373. При приемане на предложената промяна, прогнозата за очакваните годишни приходи от този данък е 111 000 лева, посочва кметът и призовава съветниците да преразгледат решението си.

Освен корекция в размера на данъка, на заседанието, ще бъдат предложени и цени за таксиметров превоз на пътници на територията на Община град Добрич. Те са разработени от ресора на зам.-кмета Росица Йорданова. Предлага се минимална цена за дневна тарифа - 0.75 лв. за километър, нощна тарифа - 0.85 лв., и максимална цена 1.20 лв. дневна тарифа и 1.30 лв. нощна.