Расте цената на земеделската земя, руснаци търсят къщи и апартаменти в Добричко
Расте цената на земеделската земя, руснаци търсят къщи и апартаменти в Добричко / Дарик Добрич - архив

Вложението в земеделски земи остава едно от най-стабилните към момента, коментира за Дарик Асен Гатев – управител на добричкия офис на националната компания за недвижими имоти „Форос”. Реализират се сделки на цени между 800 лв. и 1300 лв. за декар, в единични случаи се постигат и по-високи цени, заяви Гатев. Той прогнозира, че цените на земеделскитe земи ще вървят плавно нагоре.

На пазара на жилищните имоти има понижение в последните две години, показва още анализът. Предлагането все още многократно превишава търсенето. През последния месец има повече сделки, сключени чрез кредитиране от банки, което показва стабилност на пазара, посочи Гатев. Цените на жилищата остават относително постоянни. Панелно двустайно жилище в добрите квартали на Добрич се продава на средна цена около 35 – 40 хил.лв., а  тухлен апартамент в централна градска част достига 62 – 65 хил.лв.  Според специалистите се наблюдава  засилено търсене на къщи в Добрич, но предлагането не отговаря на очакванията на купувачите. В момента в Добрич няма парцел за строеж на жилищен имот по-евтин от 40 хил.лв, разказа Гатев. Той сподели, че няма особена промяна на пазара на промишлени имоти и офис площи. И тук предлагането значително надвишава търсенето. Цените на търговските площи остават постоянни и са въпрос на предварителна договорка.

Напоследък има повишен интерес от руски купувачи, които търсят в Добрички регион селски къщи за лятна почивка и неголеми апартаменти, които да ползват студенти. Основната цел на тези покупки е вложение. Руснаците са изключително рационални, практични и разумни купувачи, които проучват пазара месеци наред, а сделките не надхвърлят 20-25 хил.евро, посочи специалистът по недвижими имоти.