/ Галина Георгиева
Министерството на културата и Министерството на образованието и науката работят по споразумение за включване на сценичните изкуства като възможност за изнесено обучение, втори етап на стартиралата Национална програма “Осигуряване на съвременна образователна среда“. Това обяви в Силистра зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Той уточни, че се обсъжда и трети етап на програмата, който да обхване читалищата в по-малките населени места, за да могат жителите им да имат своето място за изява и оценка на своите таланти и възможности.

Миналото лято Министерството на културата и Министерството на образованието и науката подписаха споразумение за сътрудничество за провеждане на часове в музеи и художествени галерии.

По този начин децата имат възможност да опознаят историята и природните науки по време на беседите с музейни специалисти, изследователи, припомни зам.-министър Димитров.

Директорът на Регионалната библиотека „Партений Павлович“ - Даниела Недялкова, направи предложение за включване и на библиотеките в програмата. Тя подчерта, че и на този етап библиотеките предлагат образователна среда и ако министерството подпомогне този процес, те могат да бъдат част от последващ етап на тази програма.

7 000 ученици от цялата страна ще имат възможността да проведат учебните си часове в музеи и галерии тази годин по модул от НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“, по който за организацията на заниманията са предвидени 500 000 лева.

В Силистра, зам.-министърът на културата Румен Димитров участва в работна среща с представители на културни институти от Силистра, Тутракан и Дулово - някои на регионално, други на общинско ниво, на кметски администрации и местни законодателни органи, както и на читалища от областта.

В рамките на дискусията, той даде отговори на редица предварително поставени въпроси, след което бе гост на постановка на ДКТ Силистра.