Ясни са трима от кандидат-кметовете на АБВ в Добричко
Ясни са трима от кандидат-кметовете на АБВ в Добричко / Дарик Добрич

В АБВ са готови с избора на кандидати за кметове на три общини в региона, съобщиха от партията след заседания на Областния и на Общинския съвет в Добрич.

В Балчик ще бъде издигнат Павлин Павлов. Той е учител, с 33 години стаж, преподавател е в село Соколово. В общината ще има кандидат-кметове и за 10 села, заяви областният координатор Милко Пенчев.

За кметското място в община Добричка ще се бори Димчо Маринов, който ще бъде и водач на листата. Той е съветник, председател на общинската организация. Ще се издигнат и кандидати за кметове в 20 села.

В Тервел от АБВ са решили да дадат подкрепата си за досегашния градоначалник - Живко Георгиев.

В областния център Добрич, въпреки обявеното вече намерение за кмет да се бори Владимир Калчев, процедурата не е завършила. От Общинския съвет са направени три номинации за мястото. Те са за Калчев, Милко Пенчев и Катя Маринова, която е общински председател в Добрич.

Работи се за коалиционни кандидатури в Каварна, Генерал Тошево и Шабла. Не е изключено да има самостоятелен кандидат-кмет и в Крушари. Във всички общини на региона АБВ ще има собствена листа за общински съветници, максимално голяма, като за Добрич тя ще включва 41 човека.

Предстои кандидатурите да бъдат оценявани от Националния съвет на партията, каза Румен Петков, който е председател на националния щаб за местните избори 2015 г. Това ще стане на три заседания, които ще продължат до началото на месец септември. Лично Петков смята, че е по-добре по-рано да се обявят кандидатите за вота наесен, тъй като АБВ е млада партия и има нужда от популяризирането им. Следващата седмица започва подготовката за обучения на членовете на ОИК, СИК и на застъпниците. "Партията ни е в кондиция, има енергия, а наличието на трима номинирани за кандидат-кмет на Добрич показва сила и капацитет", заяви Румен Петков. Той съобщи, че партията вече има 70 кандидати за кметове в страната. В Добричко има създадени централи във всички 8 общини.