Янка Такева: Проблемът с липсата на учители вече е политически
Янка Такева: Проблемът с липсата на учители вече е политически / Дарик Добрич
Янка Такева: Проблемът с липсата на учители вече е политически
81609
Янка Такева: Проблемът с липсата на учители вече е политически
  • Янка Такева: Проблемът с липсата на учители вече е политически

От Синдиката на българските учители са договорили допълнителни 20 млн.лева за бюджета на образованието за тази година, съобщи в Добрич председателят Янка Такева. С тях се обезпечава нарастването от 1 октомври на възнагражденията на всички в системата - от детските градини до 12 клас. Средното увеличение ще бъде с 9%. Със 7.5% ще се вдигнат заплатите на педагогическия персонал, с 4% - на непедагогическия. Младшите учители ще започват вместо с 530 - с над 600 лева. Всичко е договорено с министерството на финансите. От синдиката са изчислили, че заради увеличението в бюджет'2016 за образование ще трябва да се предвидят със 100 млн.лева повече.

Проблемите с кадровото обезпечаване в българското образование са вече политически, коментира още Такева. В момента има 1 600 нередовни учители (със средно образование), както и 3 500 пенсионери. Очаква се 2 500 пенсионирани преподаватели и 900 директори да излязат от системата тази година, което ще я оголи, каза Такева. Липсват учители по природо-математическите дисциплини, чужди езици, инженерни специалности, както и в началния курс. България снабдява с обучени педагози целия свят, допълни още тя и подчерта, че образователната политика не е секторна и трябва да бъде подкрепена от всички ведомства и министерства, от цялата държава. Социалната политика трябва да минава през образованието, защото учителят вече не може да се справи с нихилизма на родителите, агресията и рисковите деца. 21.9% от ромчетата не знаят какво е учебно заведение, а 28% напускат образование след 4-5 клас, показват данните.

Другият приоритет в работата на синдикатите е новият закон за образованието, който се обсъжда в Парламента. Такева прогнозира, че ще бъде приет до 10 октомври т.г.. В него следва да се уточни съдбата на помощните и обединените училища, каза Такева. От синдиката настояват да се запазят по 2 помощни училища на област, като в досегашните бъде проведен преглед на децата и допустимите за социализация да бъдат извадени от там.

Освен това синдикатите работят и за промяна в системата на делегираните бюджети. Идеите са парите за финансиране на училищата да не се отпускат само на база брой ученици, а така също брой паралелки, качество на образование и местоположение - с цел запазване на учебните заведения в малките населени места и селата. Нужна е политическа воля обаче, посочи Такева.