Яне Янев: Корупционно каре от ГЕРБ-Добрич дърпа конците в региона
Яне Янев: Корупционно каре от ГЕРБ-Добрич дърпа конците в региона / Sofia Photo Agency, архив

Корупционно каре от активисти на ГЕРБ в Добрич злоупотребява с доверието и търпението на добричлии и върши корупционни безобразия, които нямат аналог през последните години. Това заяви в Добрич лидерът на РЗС Яне Янев, който имаше среща със симпатизанти на тема "Как управлението на ГЕРБ тласка България към банкрут". По думите на Янев в квартета влизат депутатът Румен Иванов, областният управител Желязко Желязков и бизнесмените и общински съветници Иван Иванов и Живко Мартинов. Те били покровителствани от зам.-шефа на НАП и бивш шеф на Данъчното в Добрич Тошко Тодоров. Над тях пък бил опънат чадър персонално от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Карето разработвало корупционни схеми, свързани с източване на общинския и републиканския бюджет. Освен това четиримата започнали да притискат много бизнесмени, в т.ч. по-малките арендатори, част от които били привиквани и заплашвани, че няма да си получат субсидията, ако не се отчетат по съответния начин. На повече от 15 фирми пък били изпратени ревизии от НАП, които нямат нищо общо със заложените в наредбите на Агенцията ревизионни проверки. Те били правени изкуствено, за да бъдат принудени хората да влязат в схемите на това корупционно каре.

Яне Янев каза, че при него са се оплакали граждани, но не даде подробности и доказателства за твърденията си. Посочи само фирмите Тафчи ООД, Тафчи транс ЕООД и Агротафчи, които били правили безобразия за източване на ДДС. В схемите са били включени роми, на конвейр са били писани фиктивни фактури, камиони със зърно са били товарени и разтоварвани, без зрънце да падне от тях. Местната структура на ДАНС и бившата шефка на НАП-Добрич е пратила 300 страници доказателствени материали по отношение на тези корупционни практики, но никой до момента не е предприел действия, каза Янев.

Потърсен за коментар Тошко Тодоров заяви, че ако някой разполага с данни, включително и за него, че е вършено нещо нередно, нека да подаде сигнали до съответните компетентни органи. Всичко останало е спекулация, каза данъчният шеф.

„Категорично не отговарят на истината твърденията на Янев. Той никога няма да може да изнесе конкретика и подробности за твърденията си, просто защото няма такива случаи. Такива изказвания предизвикват само съжаление и не искам да ги коментирам", каза пред Дарик депутатът Румен Иванов.

„Министърът на земеделието умело прикрива истината около наличието на необходимото зърно в складовете на Държавния резерв. Имаме данни, че има фиктивни количества, които се отчитат за налични, а те не съществуват. Част от собствениците на частни складове са били привиквани в София да дават количествени показатели, които не отговарят на складовите наличности. Двама такива склададжии са били предупреждавани тук в региона от агенти на ДАНС. Спекулацията с цената на хляба продължава с всяка изминала седмица. Правителството не е в състояние да овладее този ценови шок. Преди нова реколта цените ще стигнат върхове, каквито никога не е имало през последните 20 години", коментира още Яне Янев, който е бивш лидер на земеделска формация.