Първо заседание на Общински съвет Добрич след ваканцията
Първо заседание на Общински съвет Добрич след ваканцията / Дарик Добрич

Започва парламентарният есенен сезон на Общински съвет Добрич. На редовно заседание от 9.00 ч. народните избраници ще разгледат 19 докладни записки. Последната точка в дневния ред касае избора на почетен гражданин. Специалната комисия по избора му препоръчва тази година да не се връчва това звание. Предложени бяха четирима души - Иван Тодоров, Иван Жечев, Ахил Карамузов и Иван Дженев.

На днешната сесия ще бъде решено как да бъдат управлявани върнатите на община Добрич имоти, които бяха апортирани през 2000 и 2002 година в ПФК "Добруджа" АД. Предложението на кмета е ханът и гостилницата в "Стария Добрич" да се обявят за публична общинска собственост и бъде открита процедура за отдаването им на концесия, кооперативният пазар, паркингът по ул. "Княз Дондуков" и центърът за базарна търговия по ул. "Иван Рилски" да се предоставят на предприятие „Общински пазари", а магазинът по бул. "25 септември" №5 да бъде стопанисван от кметството.

Общински съвет Добрич трябва да подкрепи въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на 5 годишните деца в общинските детски градини и училища. Във всички детски заведения има готовност за това, показва направено от общината проучване, съобщава в докладната си зам.-кметът Камелия Койчева. За учебната 2010/2011 г. общият брой на децата в ЦДГ се очаква да бъде 2 499, като 5-годишните са 649, а на 6 години са 547. Общинските училища също имат готовност за задължително предучилищно обучение на 5-годишни деца, с малки изключения, като ръководствата поставят въпроси относно кадрово осигуряване, храненето, учебните помагала.

Ще бъде разгледано и прекратяването на договори за концесия на няколко спирки на градския транспорт, металическа работилница в "Стария Добрич" и стол за хранене в Обреден дом.