Първите добруджанци - дарители за Хитрино, били пенсионери на 84 и 86 години
Първите добруджанци - дарители за Хитрино, били пенсионери на 84 и 86 години / DarikNews.bg, архив

Още от първите часове на трагедията в Хитрино сме във връзка с колегите ни в София и Шумен, сподели пред Дарик директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. По думите му най-важното в момента е да се събират парични средства в полза на пострадалите.

Освен касичката в сградата на областната управа, има поставени такива и в БЧК-Добрич, както и в кафене „Бибиян” със собственик Петър Касъров, което се намира до комплекс „Звезда”.

Областният управител и БЧК призовават да подкрепим пострадалите в Хитрино

Още в понеделник – 12 декември, в 8.30 часа сутринта в БЧК се отзовал  първият дарител – 86-годишен човек от с.Паскалево. Той споделил, че току-що си е взел пенсията от 230 лв. и желае да дари 10 лева за Хитрино. „Вторият човек беше също много възрастен – на 84 години от с.Владимирово. Той също пусна пари в касичката. Това са хора с големи сърца”, заяви д-р Еринозов.

3000 лева са постъпили до момента в БЧК-Добрич от дарения. Касичките ще бъдат отворени след Нова година, а парите ще бъдат преведени по сметка на централата на БЧК.

Д-р Еринозов апелира към добруджанци, ако някой иска да помогне, да изпрати  есемес на стойност 1 лев на номер 1466. Другият начин е да се преведат пари по банков път на национално обявената сметка, или да се дари в касите на червения кръст, срещу документ, който се издава веднага.

От БЧК-Шумен са заявили, че към момента има събрани достатъчно вещи и дрехи . „На пострадалите ще им бъде необходима помощ по отношение на обзавеждане и покъщнина, но едва когато домовете им бъдат готови. Тогава ще има още една вълна на събиране на помощи, в зависимост от нуждите”, каза д-р Еринозов.

В зоналния склад на БЧК в с.Победа също има достатъчно покъщнина, легла, дюшеци, одеяла, чаршафи и др., които ще се използват на по-късен етап.

При нужда от БЧК-Добрич са готови да изпратят на място 20-25 обучени доброволци в помощ на шуменската организация.