Пуснаха в продажба винетките
Пуснаха в продажба винетките / БГНЕС

В ОПУ-Добрич от днес се продават винетни стикери за 2011 година. Годишната винетка е с валидност от 1 януари на текущата година, за която е издадена, до 31 януари следващата година. Месечната винетка е за един календарен месец, считано от датата на валидизирането й. Седмичната винетка е за 7 дни, а дневната - за деня, който е обозначен на нея чрез перфорация.

От Пътното съобщават още, че има достатъчни колическтва от всички видове стикери и че днес вече има реализирани продажби.

Най-съществената промяна за 2011 г. е в дизайна на винетката. С цел засилване на контрола от 2011г., на всички видове винетни стикери има вградено поле за собственоръчно вписване на регистрационния номер на автомобила. Това се налага заради изключително големия брой граждани, които притежават повече от 1 автомобил и сменят винетния стикер, в зависимост от колата, която ще използват.

Всички талони са с еднаква степен на защита. Въведени са някои от елементите, включени в новите документи за самоличност, като например ВАРИО (изменящото се) мастило и деметализирания номер на холограмата.

Дубликат на годишен винетен стикер се издава на основание чл. 10а, ал.5 от Закона за пътищата. Само Агенция „Пътна инфраструктура" и ОПУ има право да издават безплатен годишен винетен стикер, валиден до изтичане на срока на първоначално издадения: при счупване или кражба на предно панорамно стъкло; при производствен дефект на годишния винетния стикер.

Цените на винетните стикери за 2011 година остават непроменени спрямо миналата. На сайта на ОПУ-Добрич www.opu-dobrich.com в раздел "Винетни стикери" може да се видят актуалните цени за всички ППС с българска регистрация.