Пуснаха в продажба билетите за Каварна рок фест 2013
Пуснаха в продажба билетите за Каварна рок фест 2013 / Дарик Добрич

Промоционални билети за двата дни на Каварна рок фест 2013 вече са пуснати за продажба в мрежата на Eventim на цена от 70 лева, съобщават от общината. Промоцията ще продължи до 31 януари, след което двудневният билет ще бъде на цена от 90 лева, а еднодневният - 60.

Легендите Deep Purple ще се качат на сцената в Каварна на 2 юни. Концертът засега е първият обявен за Европа с новия им албум. На 1 юни почитателите на хеви-метъла ще имат удоволствието да видят на сцената руската група "Ария", известни като „източния Айрън Мейдън". Бандата започва своята история с първия си албум, който излиза по време на „перестройката" през 1985 г. През 1987 г. се сформира "златният" състав на "Ария", който записва албума "Герой асфальта", от който са продадени над милион копия. През 2002-а групата оглавява руското MTV с хита "Колизей". Последното турне на групата е през миналата година, когато групата издаде и последния си албум "В жёлтом круге арены".

На 2 юни се очаква още едно руско изпълнение, в лицето на пънк-рок група "Алиса", чието мото е: „Не на войната! Правете рок-н-рол!". Началото на групата е поставено през април 1983 г. от Святослав Задерий, пианистът Павел Кондратенко, китаристът Андрей Шаталин и барабанистът Михаил Нефьодов. През 1985 г. групата сменя вокалиста с Константин Кинчев, който е известен и с изяви в руското кино. С новия вокалист идва албума "БлокАда", а през 1989 г. е записан и албумът "Ст. 206 ч. 2", който обаче е спрян поради цензурата в СССР. Групата свири и християнски рок. Съставът постепенно се изменя, след като през 1993 г. се самоубива китаристът Игор Чумичкин, а през 2003 г. напускат Михаил Нефьодов и Андрей Шаталин. На 25 септември 2011 г., "Алиса" издава седемнадесетия си албум „20.12", а миналата година пуска „Саботаж", който е оценен като най-добрия албум за тридесетгодишната история на групатаА.

Фестът в Каварна ще има и женско присъствие - Doro Pesch, която прави успешна солова кариера и е известна и като вокалистка на бандата Warlock. През 1989 г. излиза първият й самостоятелен албум "Force Majeur", последван от успешни албуми в САЩ, които оглавяват и класациите в Европа. През 1993 г. се появява Calling the wind - албум в различни версии за САЩ и Европа, който съдържа множество съвместния изпълнения на Doro и други музиканти, и поставя тенденция на дуети в кариерата й. През 2008 г. Doro прави концерт в Дюселдорф по случай присъствието й на сцената 25 години, пред публика от 9 000 души. През октомври 2012 г. на бял свят се появи последният албум на рок изпълнителката - "Raise your first", който е записван в САЩ, Германия и Скандинавските страни.

В Каварна няма да липсват и български рок групи, които да подгряват динозаврите -„Черно фередже", създадена през 1994 г., с два издадени албума, и „Аналгин" - с участието на легендарния глас на Ахат - Звездомир Керемидчиев (Звезди).

Организаторите все още пазят в тайна кой ще е хедлайнерът на първия ден от фестивала.