/ Thinkstock/Getty Images
Варненският апелативен съд измени от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ мярката за неотклонение на Стефан Стефанов, привлечен като обвиняем за притежанието и разпространението на високорискови наркотични вещества. Втората съдебна инстанция намери за основателна жалбата на Стефанов срещу отказ на Окръжен съд – Добрич за изменение в по-лека мярка и определи 7000 лева гаранция.

24-годишният мъж е в ареста от 7 ноември м.г., след като няколко дни преди това в дома му в Каварна органите на реда открили близо 500 грама марихуана, амфетамин с общо нетно тегло 1,80 грама и метамфетамин с тегло 32,5 грама. Започнало е бързо производство на РУП в Каварна, а по отношение на Стефанов е било повдигнато и обвинение затова, че по същото време и място е разпространил 5,46 грама марихуана.

18-годишен от село Росица остава в ареста заради грабеж

Варненският апелативен съд намери, че високата степен на обществена опасност на деянието не може да бъде основание за продължаване на ареста. Според съдиите няма опасност той да се укрие от наказателно преследване. Стефанов е неосъждан, работи и е пред завършване на висшето си образование.

Мъжът ще бъде освободен от ареста ако в 10-дневен срок внесе в брой посочения размер на гаранцията. Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.