Психично болни изработиха картички за празниците
Психично болни изработиха картички за празниците / netinfo
Над 100 картички за Коледа и Нова година изработиха психично болни пациенти в Дневния център на добричкия психодиспансер, съобщи психологът Мария Няголова. Центърът е създаден по проект на ФАР и МТСП, наречен „Подобряване качеството на живот на лицата с психични разстройства в общността”.

Целта на дневния център е да формира социални умения. Там функционира трапезария, в която психично болните могат сами да приготвят ястия. Пациентите освен това рисуват и посещават изложби, концерти и театрални постановки.

Проектът на психодиспансера се състои от три компонента, обясни Няголова. Освен Дневния център ще се разкрият информационно звено и защитено жилище. В инфоцентъра близките на хора с психични разстройства ще научават повече за различните заболявания и как да се грижат за болните.

Защитените жилища трябваше да бъдат две и да се изградят в нормална среда, в два жилищни блока в Добрич, разказа Мария Няголова. Живеещите в блоковете обаче оказали голяма съпротива и не пожелали за съседи психоболни. Затова след Нова година защитеното жилище ще бъде обособено в сградата на психодиспансера.

В него ще бъдат настанени шестима добричлии с тежки разстройства – шизофренни психози. Те ще живеят в три стаи със санитарни възли, бани и трапезария. Целта на терапията е социална интеграция на болните. Те ще бъдат обучавани да контактуват с околните, да се грижат за себе си, да придобиват домашни привички, да пътуват в градския транспорт и др.

Проектът на психодиспансера, в който са обхванати около 50 болни, е на стойност 100 хиляди евро и ще продължи до юли 2008 година.