Проверяват сигнал за организирано извозване на гласоподаватели до секции
Проверяват сигнал за организирано извозване на гласоподаватели до секции / netinfo

В ОИК - Добрич е постъпил сигнал за това, че микробус извозва организирано гласоподаватели до избирателните секции в училища "Любен Каравелов" и "Панайот Волов".

Двама от членовете на Общинската избирателна комисия са извършили проверка на място. Пред СОУ "Л.Каравелов" са забелязали микробус, който вече се отдалечавал от района, разказа председателят на ОИК - Добрич Милена Стоянова. В ОУ "П. Волов" не е установено нарушение.

Сигналът за "организирано гласуване" е подаден и до прокуратурата. По случая е разпоредена незабавна проверка, на мястото е изпратен полицейски екип, съобщи пред Дарик окръжният прокурор Пламен Николов.

Говорителят на Областната дирекция на МВР Стоян Стоянов поясни за Дарик, че в Добрич има и жандармеристи от Варна, които също се включват в проверките при по-сериозни сигнали. В сгради, където има повече секции, дежурят по двама служители на реда. Общо 342 полицаи и пожарникари наблюдават изборния ден в Добричко. Всички сигнали се проверяват на място, макар че голяма част са несъстоятелни, каза още Стоянов. Той коментира още по случая с микробуса, че е трудно да се определи какво значи "организирано извозване на гласоподаватели" и че не може служителите на МВР да спират всички микробуси.

Необичайно нарушение е имало в село Пчелино. В Избирателната комисия в община Добричка е постъпил сигнал, че председателят и секретарят на секционната комисия в селото са от различни партии, но са баща и син. Нарушението е било отстранено,  като на мястото на бащата в секционната комисия е поставен друг човек.

В началото на изборния ден в някои секционни избирателни комисии в Добрич е имало притеснения, че печатите не отговарят на номера на секцията. Секретарят на общината Румен Русев обясни, че има решение на ЦИК, според което не е задължително номера на печата и секцията да съвпадат. Той  допълни, че печатите са били поставени в запечатани бели пликове и са раздадени произволно на секционните комисии.

В ОИК в Добрич е постъпила жалба, че към днешна дата не е бил премахнат предизборен билборд  на единия от кандидатите за кмет.

В Генерал Тошево са постъпили 5 жалби за поставени предизборни материали или за агитация близо до секциите, които Общинската избирателна комисия е определила като неоснователни.