По повод постъпили жалби от граждани за лошо качество на хляб, РИОКОЗ-Добрич извърши тематична проверка на всички големи хлебопроизводители в региона. Проверени бяха 3 хлебозавода и 3 хлебопекарни. Взети бяха 6 проби хляб за анализ по показатели влажност и съдържание на сол в сухо вещество.
При две от пробите се доказа несъответствие с показателите, заложени във фирмените технологични документации, съобщават от РИОКОЗ. Издадени бяха предписания за стриктно спазване на технологичните инструкции при производството на хляб.
Хлебопроизводителите в Добричка област са 37, а сладкарите са 17. 48 от тях имат въведени системи за безопасност на храните НАССР.
Пет обекта не функционират /1 в Добрич, 1 в общ. Шабла, 2 в общ. Тервел и 1 в общ. Ген. Тошево/. За един обект в община Тервел е издадена заповед за спиране, тъй като материално-техническата база не отговаря на здравно-хигиенните изисквания и не е изпълнено предписание на РИОКОЗ-Добрич за извършване на ремонтни действия.