Проверете се за СПИН за Празника на влюбените
Проверете се за СПИН за Празника на влюбените / Дарик Добрич

Да си направите безплатно изследване за проверка на своя ХИВ статус, призовават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ - Добрич. Инициативата е посветена на Деня на влюбените - Свети Валентин, който се чества на 14 февруари, и е част от седмата национална АнтиСПИН кампания. Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/ се помещава в Дирекция "Профилактика на болестите и промоция на здраве" на РЗИ-Добрич - ул. "Св.Св. Кирил и Методий" №57, етаж 1, стая 115. Специалистите отговарят на телефон: 058/604 613.

Всяко училище в Добричка област ще отбележи 14 февруари с разнообразни прояви, съобщават от РЗИ. Учениците ще получат презервативи. Експерти провеждат лекции на теми "Сексуално и репродуктивно здраве", "Безрисково сексуално поведение" „СПИН и Сексуално предавани инфекции". В превенция на ХИВ/СПИН са обучени медицинските специалисти в учебните заведения във всички общини, които ще изнасят беседи по темата до края на месец февруари.

Програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" работи седма поредна година и е финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария в партньорство с РЗИ, общини, НПО и медии. АнтиСПИН кампанията всяка година протича в три етапа, свързани със Световния ден за борба срещу СПИН - 1 декември; Деня на влюбените - 14 февруари и Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който се отбелязва в третата неделя на месец май. Насочена е приоритетно към младите хора. Мотото на кампанията тази година е "Презерватирай се!". Посланията на кампанията са: "Предпазвайте се! Използвайте презервативи! Бъдете отговорни и модерни!".