Протестиращите срещу  шистовия газ добричлии не приемат обвиненията на премиера
Протестиращите срещу шистовия газ добричлии не приемат обвиненията на премиера / Дарик Добрич,архив

Изявлението на премиера Бойко Борисов за шистовия газ по време на посещението му в Добрич предизвика реакция от страна на гражданска инициатива "Добрич против добива на шистов газ". В писмо до медиите се посочва, че сдружението не приема обвиненията в изпълнение на политически поръчки.

"Ние, гражданите не защитаваме нито американски, нито руски, нито нечии други интереси, а защитаваме единственно правото си да живеем в безопасна и чиста околна среда, съгласно Конституцията на Република България. За постигане на това ще използваме всички възможности, предоставени от законите на държавата", се посочва в писмото.

От гражданската инициатива заявяват, че освен протестни шествия, митинги, искане за местен рефердум, ще търсят и помощта на народни представители, които да инициират промени в законодателството, за не бъде разрешено проучването и добива на шистов газ по метода "хидравличен удар".

"Държим да отбележим, че да управляваш "на инат" една държава е драма за всички граждани, включително и за управляващите", се казва още в писмото.

От гражданската инициатива припомнят, че докладната записка за свикване на извънредна сесия на община Добрич за местен референдум, на който гражданите да приемат или отхвърлят възможността за проучване и добив на шистов газ, е подписана от общински съветници, представители на Атака, БСП, ВМРО, ГЕРБ, ГОРД, ДПС, ДСБ, НДСВ. На предстоящата редовната сесия на Общински съвет Добрич на 20 септември, тази докладна отново е  включена в дневния ред.