Протестиращи родители бойкотират учебниците за начален курс
Протестиращи родители бойкотират учебниците за начален курс / Дарик Добрич
Протестиращи родители бойкотират учебниците за начален курс
77556
Протестиращи родители бойкотират учебниците за начален курс
  • Протестиращи родители бойкотират учебниците за начален курс

"Трябва да накараме властимащите да работят за нас, защото ние сме народът и когато искаме нещо, то трябва да бъде изпълнено." Това заяви за Дарик Костадин Костадинов - историк, директор на музея в Добрич. Като родител на четвъртокласник той поде ефективен протест срещу учебниците, използвани в българските училища в началния етап на образование. На протеста се събраха родители във Варна. Костадинов споделя, че след това е получил обаждания от заинтересувани и подкрепящи го от цялата страна. Основната заплаха на протестиращите е, че ще спрат децата си от училище докато държавата не се ангажира с конкретен срок кога ще наложи промени в учебното съдържание.

"Тези учебници, по които учат децата ни от 1 до 4 клас са от 2004-2005 година. Тоест безобразията в тях се търпят вече 10 години. Толкова ли сме заети с оцеляването си, че не намерихме време да погледнем какво учат децата ни!?" - пита Костадинов. Той посочи, че на протеста родители са носили всякакви учебници, най-вече за 3-и, 4-и и 5-и клас. Сред тях е имало "Човекът и обществото", "Литература", "Музика", читанки и др. Във всички тях има фактологически грешки, зле написани текстове, пропуски за много важни за България събития. Костадинов смята, че това са не просто грешки, а теденциозна политика. Той посочва също, че на няколко места в учебниците липсва споменаването на българите като част от общностите в страната. За празника Коледа е казано, че "у нас се слага пуйка на трапезата", без да се споменава Рождество Христово; липсва информация за събитията по времето на цар Самуил, за ключови битки на българите срещу византийците и др. Има повече информация за митове, обичаи и празници на други народи и етноси, отколкото за българските.

Протестиращите са категорични, че са готови да стигнат до крайното решение да спрат децата си от училище, докато държавата не промени изучаваното съдържание, защото няма смисъл да се посещават часовете, след което образователният процес да се повтаря у дома с родителя. От министерството коментираха, че подкрепят исканите промени, но обясняват, че това трябва да се случи след применаето на новия закон за образованието, след написването на нови програми и прецизиране на стандартите. Костадинов казва, че не приема тези намерения, които предполагат още поне една учебна година да се учи с настоящите помагала. Той припомни, че от института по история към БАН са заявили готовност да напишат безвъзмездно нови уроци за началния курс, но засега никой не им е обърнал внимание. Тази държава не милее за нашите пари, казва той.

Чуйте разговора с него в аудиото.