Протестиращи провалиха обсъждането на парк Българско Черноморие
Протестиращи провалиха обсъждането на парк Българско Черноморие / Дарик Добрич

Протестиращи провалиха плануваното в Балчик обсъждане на плана на правителството за създаване на Национален парк „Българско Черноморие”. Час преди насрочената среща те издигнаха плакати "Искаме проект за защита на изчезващия вид "шабленец", "Включете ни в Червената книга на България”.

Хората споделяха, че ако планът за националния парк се реализира те са обречени на глад. Проектът ще ограничи развитието на туризма и икономиката, а това ще доведе до обезлюдяване на селищата в района. Не вярваме, че ще получим достойни обезщетения, казаха още протестиращите.

Те приеха  Декларация, която ще бъде изпрати до президента, председателя на НС, премиера и Омбудсмана. В нея се настоява за незабавно спиране изпълнението на плана, който според излезлите на протест хора е без ясни критерии и не е съобразен с българското законодателство. Протестиращите настояват още за дългосрочни правила за развитие на крайморските общини.

В протеста се включиха и кметовете на Шабла и Каварна, които отказаха да влязат в залата в Балчик за обсъждането на проекта с експерти от министерството на околната среда.

"В националните паркове е забранено строителството, а това ще попречи на община Шабла да реализира плановете си за развитие на къмпингите и спа туризма в тези територии", коментира кметът на общината проф. Райна Бърдарева. Тя подчерта, че предложението за създаване на такъв парк е без основания и без каквато и да е правна рамка.

Кметът на Каварна Цонко Цонев определи проекта като поредното безумие, което се опитват да прокарат в парламента. Той прогнозира, че планът за парк "Българско Черноморие" все пак няма да бъде гласуван в Народното събрание. „В  края на мандата и преди избори никой няма да гласува такова безумие, но това трябва да е червена лампичка за всички бъдещи управляващи”, каза Цонев.