Протестиращи искат да затворят пътя Добрич-Варна на 17 април
Протестиращи искат да затворят пътя Добрич-Варна на 17 април / Дарик Добрич, архив
Протестиращи искат да затворят пътя Добрич-Варна на 17 април
52271
Протестиращи искат да затворят пътя Добрич-Варна на 17 април
  • Протестиращи искат да затворят пътя Добрич-Варна на 17 април

Жителите на село Стожер, община Добричка, планират протест на 17 април т.г., който да затвори за два часа пътя Добрич-Варна - между 9.00 и 11.00 ч.. Недоволството е срещу изграждането на депото за твърди битови отпадъци край селото, съобщи за Дарик Димитър Платиканов, който е представител на инициативен комитет, сформиран в селото, състоящ се от 8 души. Днес в 11.30 ч. в Стожер се проведе протест, който събра около 100 човека. Според Платиканов това са всички активни жители, тъй като има възрастни хора, които не могат да се движат.

Исканията на селяните са да се спре строежа на депото или поне да се осигури обходен маршрут за автомобилите, извозващи сметта, както и път към териториите за паша на добитъка, който се гледа в Стожер. Депото е планирано да се строи твърде близо - само на километър и половина от последната къща, както и точно на пътя за пасището, подчерта Платиканов.

Той обясни, че от постигането на съгласието за изграждане на депото през 2006 г. до 2009 г. жителите на Стожер са държани в неведение за това решение. Вината според него е на предишния местен кмет. През 2009 г. е създаден инициативният комитет. Основното им искане е депо изобщо да не бъде изграждано в Стожер. Изпратили са писмо с над 1000 подписа до Европейския парламент, до областния управител на Добрич, до министерства, националния омбудсман и други институции. Засега отговорите са незадоволителни, посочи Платиканов.

Той е категоричен, че протестите ще продължат, докато областният управител на Добрич Желязко Желязков и кметовете на общините Добрич - Детелина Николова и Добричка - Петко Петков, не отидат да разговарят с тях за постигане на съгласие. Досега никой властимащ не се е срещал с жителите на Стожер и той се надява това да стане на 17 април. "Разбираме, че не може да не се усвоят европейските средства за депото и не може Добричка област да остане без депо, но искаме да бъдат изпълнени и нашите условия", категорични са протестиращите.

Чуйте още за исканията им в аудиото.

Депото в Стожер ще бъде изграждано със средства от ОП "Околна среда". Неговата стойност е 45 млн.лева. В него ще депонират своите отпадъци всички общини от Добричка област и шуменската Никола Козлево.