Протест „Викът на шараните” се проведе в Добрич
Протест „Викът на шараните” се проведе в Добрич / Дарик Добрич

Гражданско движение ДНЕС проведе снощи протест срещу банковия произвол под надслов:"Викът на шараните!". Група протестиращи се събраха пред сградата на Областна управа на професионалния празник на банкерите - 6 декември, за да насочат общественото внимание към положението, в което изпадат длъжниците на банките. Протестиращите настояват за промяна на чл. 417 от Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ и свързаните с него разпоредби.

Чрез прилагането на този текст в нашето законодателство се нарушава правото на защита на длъжниците, посочи общинският координатор на движението Даниел Алексиев. По думите му в момента по възможно най-бързия начин се изкарва изпълнителен лист и длъжниците остават в невъзможност да поемат ежедневните си нужди. В приемните на ДНЕС пристигали многобройни сигнали от потърпевши, чиито заплати, а дори майчински и социални помощи са били запорирани, разказа Алексиев. От ДНЕС настояват, ако кредитът е станал предсрочно изискуем, да има процедура, която да дава възможност на длъжника да се защити.

Протестът е под наслов „Викът на шараните”, но все пак се надяваме да ни чуят, отбеляза Алексиев. „Избрахме да се съберем пред Областна администрация като най-висшата държавна структура в Добрич. Ако в града имаше клон на БНБ, щяхме да бъдем там”, обясни той.

От движението настояват още за въвеждане на обжалваемост пред съд на действията и бездействията на съдебните изпълнители, включително на оценката на имуществото, което се изкарва на публична продан. Иска се и промяна на Тарифата към закона за частните съдебни изпълнители, като се предлага много от таксите да отпаднат, а други да бъдат значително редуцирани.

„Предвид многобройните случаи на пострадали поръчители и други солидарни длъжници по банкови кредити, настояваме за промяна на законодателството и за създаване на механизми за регулярно проучване на имущественото състояние на главния длъжник и на останалите солидарно отговорни длъжници, за да се постигне разпределяне на финансовата тежест между всички задължени лица”, посочват още от ДНЕС.