Прошко Прошков: Няма да прекъсна връзката си с Добрич
Прошко Прошков: Няма да прекъсна връзката си с Добрич / Дарик Добрич

„Независимо че няма да съм в парламента, ще идвам в Добрич постоянно. Навлязох доста в проблематиката на региона, а и започваме да се готвим за следващите избори”, заяви пред Дарик Прошко Прошков – водач на листата на Движение „България на гражданите” и член на националното ръководство на формацията на Меглена Кунева, което вчера подаде оставка. Прошков благодари на всички, които са гласували честно и без натиск, както и на доброволците, застъпниците и местния щаб на ДБГ. „Хората в Добрич работиха много, направихме смислена кампания, предстои до дни да направим анализ на изборите”, допълни той.

„Разбира се ДБГ загуби изборите, но и всички български граждани загубихме. В момента имаме нов двуполюсен модел – на представените и непредставените в парламента. Ние обаче не виним хората, които не гласуваха, защото е много трудно да се даде доверие в този разкалян терен”, коментира Прошко Прошков.

Той заяви, че загубата на ДБГ трябва да се отчита не само като външни фактори. „Не успяхме да убедим достатъчен брой хора, че има и друг начин за правене на политика – честна, без заплахи и рекет, без манипулиране, защото срещу нас нямаше нито една жалба, подадена на изборите. Но допуснахме и други грешки и затова подадохме оставка. Не създадохме ясни послания, които да достигнат до хората или те може би се загубиха в общото блато, посочи Прошков, като уточни, че през следващата седмица ДБГ ще вземе решение за провеждане на национално събрание.

Според него има лош пример с традиционната десница, която чака 10 години, за да се подадат определени оставки, затова за ДБГ нормалното поведение е да се каже: „Да, допуснахме грешки и подаваме оставка”. „Но не сме сбъркали подхода – да се прави политика без да си популист и да обещаваш фантасмагорични неща, без да лъжеш и без да се хвърляш в псевдонационализъм”, подчерта Прошков.

Според него сега в парламента има сценарий, който няма да възпроизведе нищо, освен статукво. „Няма логика Станишев да иска подкрепа от извънпарламентарни партии. Има си вот, управлението е отговорност на партиите в парламента. Ние не бягаме от отговорност, но сме против тоя номер с протегната ръка, споделената отговорност и размиването й. Този, който носи отговорността, трябва да е ясен и да си я поеме”, коментира Прошков.