Пропуснатите учебни дни в Добричко няма да се отучват
Пропуснатите учебни дни в Добричко няма да се отучват / Дарик Добрич
Пропуснатите учебни дни в Добричко няма да се отучват
92149
Пропуснатите учебни дни в Добричко няма да се отучват
  • Пропуснатите учебни дни в Добричко няма да се отучват

Седемте учебни дни, които бяха отменени заради тежката зимна обстановка в Добричко между 5 и 13 януари, със сигурност няма да бъдат отучвани, съобщи за Дарик началникът на Регионалното управление на образованието Жоро Тошков. Той обясни, че в заповедта на министъра за отмяна на занятията е разписано, че учебното съдържание ще се преструктурира. Не се предвижда наваксване чрез отнемане на почивни дни от предстоящи ваканции, категоричен е Тошков.

Преструктурирането на материала представлява обединяване на теми от уроците, а някои могат и да отпаднат - ако учениците са овладели знанията. Учителите сами преценяват как да обединяват темите, след което новото разпределение се одобрява от директора и се заверява в РУО. Тошков отбеляза, че много училища са отложили провеждането на т.нар. класни работи, за да има време да се подготвят учениците. Навсякъде от 16 януари се провеждат нормално занятия, няма данни за неотоплени класни стаи или други проблеми.

В Добричко всички кметове са изчерпали трите дни, които законът предвижда да обявят за неучебни, каза още Тошков. Директорите на училища също имат по три дни, в които имат право да отменят учебния процес, но те ги използват за патронни и спортни празници, обясни той. При нова усложнена зимна обстановка в региона извънредна ваканция вече може да бъде обявена само от МОН или при грипна епидемия - от РЗИ.

Чуйте още от Жоро Тошков в аудиофайла.