Пролетни празници на културата в Тервел
Пролетни празници на културата в Тервел / netinfo

И тази година жителите на община Тервел ще могат да се срещнат с любими техни изпълнители и творчески състави от различните жанрове на изкуството.

Началото ще бъде поставено на 15 април, когато със спектакъла „На България“ ще се отбележат 140 години от Априлското въстание. Той е подготвен от НЧ „Иван Вазов – 1871“ - гр. Сопот и ще представи  емблематични текстове и песни, свързани с едно от най- значимите събития в българската история.

Единадесетото издание на празника на събуждащата се природа – общинският преглед на лазарските групи, ще се проведе на 22 април с участието на формации от детски градини, училища и читалища от общината.

На 6 май – Ден на град Тервел, по традиция  в 9 часа ще бъде отслужена литургия и ще бъдат освети празничните курбани по случай храмовия празник на църквата „Св. Вмчк Георги Победоносец“ и 5-ата година от освещаването му. От 10 часа ще започне 12-то издание на общинския празник на фолклора с участието на съставите от читалищата в община Тервел. От 18 часа на големия площад своята фолклорна програма ще представи Професионален фолклорен ансамбъл „Загоре“ гр. Стара Загора.

Школата за изобразително и приложно изкуство при ОДК „Малкият принц“ с ръководител Виолета Янкова ще открие своята годишна изложба на 10 май.

На следващия ден, 11 май- денят на Св. равноапостоли Кирил и Методий, Църковният хор с диригент Живко Колев ще поднесе своя самостоятелен концерт по случай 5 години от основаването му. Програмата ще бъде изпълнена в Храм „Св. Вчмк Георги Победоносец“.

13 и 16 май са датите, на които двете гимназии в Тервел ще изпратят своите зрелостници.

„Приключенията на Чиполино“ и „Благородният испанец“ са представленията за деца и възрастни, които ще представи творческият състав на ДТ „Невена Коканова“ -  Ямбол на 18 май.

В културния афиш със самостоятелната програма ще се включат и Танцово-певческата група за изворен фолклор „Добруджанска огърлица“ и Мъжка певческа група при НЧ „Димитър Дончев – Доктора – 1893“ в Тервел с ръководител Радка Адамова на 20 май.

На 24 май с празнично шествие пред сградата на общината ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ще бъдат наградени отличените в общински, национални и международни конкурси ученици. Вечерта своя първи бал ще отпразнуват абитуриентите.

В 10 часа на 31 май ЦДГ „Първи юни“ ще отпразнува 35 години от създаването си със спортен празник на открито.

На първи юни своя празник ще отбележат най- малките тервелчани., а на 2 и 3 юни ДФТА „Калинка Вълчева“ ще представи  новата си  концертна програма.

9 юни ще е празничен за ОДК „Малкият принц“, когато с концерт-спектакъл с участието на Балет „Каприз“ и Вокална студия Тервел детският комплекс ще отбележи 20 години от основаването си и 60 години от създаването на първото в града звено за  извънучилищна дейност.

13 юни е датата, на която Школата по керамика при ОДК „Малкият принц“ с ръководител Цанка Жечкова ще открие за втора поредна година своята самостоятелна изложба.

Тервелчани ще чуят любими песни от БГ филми от Орлин Горанов и Галя Ичеренска, в съпровод на Плевенската филхармония, под диригентството на Левон Манукян. Датата за концерта е в процес на уточняване.

Проявите по време на двата месеца, посветени на културата и самодейността, ще се състоят на новооткритата външна сцена на площада и в зрителната зала на читалището.