Прокуратурата се включва в образователна програма за ученици
Прокуратурата се включва в образователна програма за ученици / Sofia Photo Agency

За втора поредна година Окръжна прокуратура - Добрич се включва в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Програмата се осъществява съгласно концепция и споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.

Предназначена е за учениците от десетите и единадесетите класове и е включена като част от учебния предмет „Етика и право”. Целта е да се подобри информираността на подрастващите за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, както и да се въздейства превантивно по отношение детската престъпност.

В образователната програма са включени три училища в Добрич – Финансово-стопанска гимназия “Васил Левски“, Хуманитарна гимназия „Св.Св.Кирил и Методий“ и СОУ “Климент Охридски“. В рамките на проекта ще бъдат представени общи и специализирани правни теми, включително и такива, свързани с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, хулиганските прояви на непълнолетни лица, употребата и разпространението на наркотици и компютърните престъпления.

Образователната програма има за цел обогатяване познанията на младежите, формиране на правна грамотност и култура, запознаване със статута и структурата на съдебната власт, постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие.

Лектори ще бъдат магистрати от съдилищата и прокуратурите в съдебния район, които доброволно участват в програмата. Обучението ще завърши със симулиран процес и викторина.