Осъдиха прокуратурата
Осъдиха прокуратурата / DarikNews, архив
Окръжен съд - Добрич постанови решение, с което осъжда Прокуратурата на България да плати обезщетение от 10 000 лева на добричлия за претърпените от него неимуществени вреди заради незаконно обвинение по наказателно дело, по което впоследствие бил оправдан.
 
47-годишният Т.Т. е бил привлечен като обвиняем през януари 2009 г. за кражба на вещи на обща стойност 2678 лева, извършена заедно с друг човек. През ноември 2011 г. обаче Районният съд е постановил оправдателна присъда по повдигнатото обвинение заради липса на безусловни доказателства, че двамата са извършили престъпленията.

Община Добрич осъдена да плати 2500 лева на ухапано от куче дете  
 
В настоящото дело, образувано по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, мъжът настояваше да бъде обезщетен с 50 000 лева. В исковата си молба той заявява, че поддържането на обвинението и прилагането на мерки за неотклонение се е отразило на физическото и психическото му здраве, изживял е стрес от престоя си в тежките условия на ареста и затвора, тревога и притеснение за децата си, които отглеждал сам, уронено било доброто му име.
 
Ответникът в лицето на Прокуратурата поддържаше тезата, че не носи отговорност за вреди от лошите условия в помещенията за арест, при които е бил поставен мъжът по време на задържането му под стража.
 
Прокуратурата оспорва и твърдението, че точно това обвинение е причинило уронване на името и достойнството му и е довело до влошаване на здравословното му състояние, тъй като мъжът имал и предишни обвинения, като е бил осъждан в периода 1986 г. – 2004 г.
 
Окръжен съд - Добрич реши, че Прокуратурата на Република България отговаря за вредите, които 47-годишният добричлия е претърпял в резултат на повдигането и поддържането на неоснователно обвинение.
 
Над 1 година мъжът е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража ” и 3 месеца под „домашен арест“.  Решението подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.