Професионалното ориентиране трябва да влезе в учебния план
Професионалното ориентиране трябва да влезе в учебния план / dobrich.org
Професионалното ориентиране трябва да влезе в учебния план
37066
Професионалното ориентиране трябва да влезе в учебния план
  • Професионалното ориентиране трябва да влезе в учебния план

Професионалното ориентиране трябва да стане част от учебния план на училищата. Така смята директорът на добричката професионална гимназия по механотехника и електротехника инж. Славка Иванова. Сега у нас няма система, която да помага на учениците да направят своя професионален избор. По думите й в европейските държави професионалното ориентиране е включено в учебния план и децата още в началния курс посещават колежите, които предлагат професии или фирмите на територията на града им, за да се запознаят с реалното производство и да направят точен избор на професия.

Развитието на промишлеността зависи от правилното професионално ориентиране на децата,  коментира тя. През миналата година гимназия „Ломоносов"  предложи обучение по специалността  електротехник на възобновяеми енергийни източници, която е много перспективна и отговаря на поетите от страната ни стратегически ангажименти пред ЕС, но въпреки това нито едно дете не подаде документи за нея, посочи инж. Иванова. Гимназия „Ломоносов" има намерение тази година отново да обяви паралелка за същата професия, ще се предложи обучение и по специалността „икономическа информатика", насочена специално към момичетата.  Не бива да се допусне закриване на професионални училища, защото след 10 години ще търсим работна ръка от чужбина, посочи още Иванова.

Тази година гимназия „Ломоносов" ще отбележи 70-годишния си юбилей. За това време през учебното заведение са преминали над 25 хиляди ученици, обучени в широк спектър от професии, професионални направления и специалности. Кулминацията на тържествата ще бъде в края на април и началото на месец май. По повод годишнината от училището възнамеряват да изготвят списък с имената на най-успешно реализиралите се техни възпитаници. Сред тях са председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов, собственикът на „Добруджански хляб" Енчо Малев, зам.- кметът на Добрич Иван Колев.

Настоящите ученици в гимназията ще посрещнат празника с елегантни униформи -тъмен панталон или пола, сиви сака, винени вратовръзки и пуловери без ръкав в същия цвят.

През месец ноември училището ще отбележи още един юбилей 300 години от рождението на патрона си Михаил Василиевич Ломоносов.

Думите на инж. Иванова можете да чуете в прикачения файл.