Професионалните училища имат нужда от подкрепа
Професионалните училища имат нужда от подкрепа / dobrich.org

Професионалните училища имат нужда от подкрепа на местно и национално ниво. Това заяви за Дарик директорът на професионалната гимназия по механотехника и електротехника в Добрич инж. Славка Иванова. Някой трябва да се замисли кой ще работи в държавата след 10 години и с какви компетенции ще бъдат кадрите, отбеляза Иванова. Тя смята, че приемът в средните училища има нужда от някаква регулация, която да отчита бъдещата нужда от специалисти. Необходимо е още да се изгради система за за професионално ориентиране, която да помага на учениците да направят своя професионален избор.

Вече две години гимназия "Ломоносов" предлага обучение по специалността електротехник на възобновяеми енергийни източници, която е много перспективна, но въпреки това не се събират достатъчно кандидати за нея, посочи инж. Иванова.

Междувременно училището е спечелило проект "Зелено мислене чрез европейска обучителна практика по възобновяеми източници на енергия в Италия", на стойност 48 хил. евро. В рамките на проекта през април идната година 20 ученици от добричката гимназия ще проведат двуседмично безплатно обучение в Милано. В пътуването ще бъдат включени деца, които изучават предмети, свързани с възобновяемите източници в часовете по задължителна или свободноизбираема подготовка.

Надявам се, че ще съумеем в тези тежки години на криза да защитим професионалните училища, които полагат неимоверни усилия за да осигурят най-доброто за своите ученици, посочи Иванова.

В момента в добричкото училище текат Ломоносови дни. Инициативите са посветени на 300-годишнината от рождението на патрона на гимназията Михаил Василиевич Ломоносов.

22 ноември е обявен за ден на отворените врати. Тогава ще бъдат открити два нови кабинета с интерактивни дъски и мултимедия.