Проф.Станков: АБВ е партия на съгласието, ще търсим консенсус с останалите формации
Проф.Станков: АБВ е партия на съгласието, ще търсим консенсус с останалите формации / DarikNews.bg, архив

„Радвам се, че коалиция АБВ прехвърли бариерата от 4% и влезе в парламента, това е успех за една млада формация. Очакванията ни бяха за малко по-висок резултат, това не се случи, но може би ще стане следващия път”, заяви пред Дарик проф. Иван Станков, който влиза в парламента като депутат от Добрички регион. Той е ректор на Тракийския университет в Стара Загора, беше министър на земеделието и храните в служебния кабинет на Марин Райков. Проф. Станков е членувал в БСП, но в момента е безпартиен, беше водач на листите на АБВ в Стара Загора и в Добрич като представител на гражданската квота.

„Може би за голяма част от населението в региона съм останал непознат, но добре ме познават зърнопроизводителите и животновъдите, както и хората в сферата на образованието”, заяви проф.Станков.

По време на предизборната кампания той е провел няколко срещи в Каврана, Балчик и Добрич. По думите му добруджанци са много добронамерени, но са обезверени, до известна степен отчаяни и отвратени от политиците. „Хората обаче заявяват, че нещата трябва да тръгнат към промяна, а програмата на АБВ предвижда драстични реформи. Поел съм ангажименти на национално ниво за последователна политика за преструктуриране на българското земеделие, за приемане на закон за браншовите организации. Фермерите чакат решение на тези проблеми. Добруджа е земеделски район, нуждата от работни места е голяма, говорим за създаване на малки предприятия на базата на преструктурирането на агросектора, трябват и корекции на всички нива в сферата на образованието”, подчерта проф. Станков.

Той увери, че АБВ е социална партия и всичките й усилия ще бъдат насочени към решаване на проблемите на хората. „ Ние обаче сме и партия на съгласието и ще търсим консенсус с всички останали политически сили. Това сме го декларирали, ние никога не сме излизали извън нормалния тон, така че ще продължим да работим по този начин. Аз смятам, че и останалите партии ще осъзнаят, че конфронтацията и противопоставянето не водят до нищо, затова ще тъсим консенсус при решаването на основните проблеми”, заяви пред Дарик проф. Иван Станков. Той увери, че един-два пъти месечно ще провежда срещи с обществеността в Добрич и ще отчита работата си като депутат.