Проф.Чучков: Конкурсът „Надежди, таланти, майстори”  е с уникална специфика
Проф.Чучков: Конкурсът „Надежди, таланти, майстори” е с уникална специфика / Дарик Добрич

Около 4 хиляди музиканти, половината от които чужденци, са участвали в 20-те издания на Международния младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори" в Добрич, отчете на пресконференция председателят на журито проф. Виктор Чучков.
През годините досега във форума са се изявили изпълнители от повече от 50 страни, а членовете на журито са били от близо 30 държави.

Конкурсът в Добрич е с уникална специфика, подчерта проф.Чучков.
"Няма такъв форум в света, който да е събрал досега всички специалности от класическата музика - всички инструменти, плюс орган, благодарение на това, че Добрич е единственият град след София, който има хубав орган и прекрасна акустична, строена специално за концерти, зала", каза музикантът.

Добрич е град, който се слави с този и други фестивали и наистина е хубаво да продължи да бъде световна сцена, допълни Чучков, като подчерта, че чужденците, участвали в досегашните издания на фестивала "в момента разпространяват в света знанието за това, което са преживели тук".

В тазгодишното 20-о издание на конкурса се включиха близо 60 участници от Бразилия, Турция и България. Най-добрите ще бъдат наградени от 18.00 часа в огледална зала "Нели Божкова", когато ще се състои и концертът на лауреатите, а журито ще  представи около 30-минутна програма. Идеята при закриването на фестивала на сцената да излизат и музикантите от журито се е родила в Добрич и вече се прилага и в други страни, отбеляза проф. Чучков.

"Най-важното в този конкурс е да се окуражат участниците и с този стимул да се върнат в своите страни, а не кой точно е най-добрият", коментира Ринеке Смилде от Холандия, която е член на журито. Тя е преподавател по флейта, била е част от журито и в първите издания на конкурса и е допринесла за кариерата на много български таланти, чрез осигуряване на стипендии и организиране на техни изяви.

"През всички тези години съм изключително впечатлена от експертното и професионално ниво на българите. За съжаление има доста страни в Европа, които не зная за вашето ниво", коментира Смилде.

"На този фестивал видях поне двама-трима млади музиканти, които могат да направят световна кариера", отбеляза Божидар Братоев, също член на журито, който е напуснал България през 70-те години и сега живее в Монако.

В журито тази година се включиха още Масимо Гон - пиано, Италия, Христо Танев - виолончело, Кремена Ачева - флейта, които отбелязаха, че форумът в Добрич е бил на много високо ниво и е преминал при отлична организация.