Проф. Крум Дамянов ще прави паметника на генерал Колев
Проф. Крум Дамянов ще прави паметника на генерал Колев / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Скулпторът проф. Крум Дамянов ще изработи проекта за паметника на ген. Иван Колев, съобщиха от кметството. Професорът е предложил най-изгодни условия - най-ниската цена от 22 500 лева за проекта и шестмесечен срок за осъществяването му, съобщи кметът Детелина Николова. От Сдружението за изграждане на паметника са били изпратени общо четири покани за участие в конкурса - до проф.Дамянов, до големия български скулптор Величко Минеков - автор на монумента „Хан Аспарух" в Добрич и до два авторски колектива. Поради напредналата си възраст проф.Минеков е отказал участие.

В края на миналата година Крум Дамянов беше удостоен с държавната награда „Св. Паисий Хилендарски", която се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Сред известните обекти, създадени с неговия талант, са паметникът „Създатели на Българската държава" в Шумен, монументът Асеневци във Велико Търново, Камбаните в София.

До момента за изграждането на паметника на ген.Колев има събрани около 6000 лева, уточни Николова. В проектобюджета за 2010 г. ще бъде включена сумата от 20 000 лева, предназначени за тази цел. Готовият проект трябва да бъде одобрен от Националната комисия за военните паметници. След това общината ще търси средства за построяването на монумента.