Проф. Йовчо Крушев свири с Камерния оркестър
Проф. Йовчо Крушев свири с Камерния оркестър / apollonia.bg

Концерт с гост-солист проф. Йовчо Крушев ще изнесе Български камерен оркестър - Добрич. В програмата са включени произведения на К.В.Глук - "Танц на фуриите", В.А.Моцарт - "Концерт за пиано в ла мажор" и Б.Бритън - "Вариации върху тема от Франк Бридж. Диригент е Алексей Измирлиев. Музикалната вечер започва в 18.00 ч. в зала "Нели Божкова".

Йовчо Крушев е композитор, пианист и педагог. Роден е през 1957 г. в Попово. Завършил е Музикалната академия в София, където от 1987 преподава пиано и четене на партитури, а от 1998 и композиция. Професор е от 2000 г.. Концертната дейност на пианиста започва от 16-годишна възраст в много страни на Европа, Азия, Африка. Лауреат е на международните конкурси за пианисти: "Виоти", Верчели (Италия); "П. И. Чайковски", Русия. Гостува на всички авторитетни сцени в България, както и на всички български симфонични оркестри и провеждани в България международни музикални фестивали. В обширния му репертоар присъстват и много рядко изпълнявани и премиерни произведения, включително на български композитори. За постижения в изпълнителското изкуство е удостоен с "Кристална лира" (1999) и "Золотая муза" за принос в популяризирането на руската музика в България (2001).
От 90-те години търсенията му в педагогическата дейност са насочени и към съчетаването на западноевропейската академична традиция със знанията и емпиричния опит на Изтока. Осъществява и серия концерти "Музика и Ушу".