Проекти за 3.5 милиона лева ще финансира държавата в Добричко през 2009 г.
Проекти за 3.5 милиона лева ще финансира държавата в Добричко през 2009 г. / netinfo

13 проекта на стойност около 3.5 милиона лева ще се реализират съвместно от държавата и общините в Добричка област през 2009 година. Осем от тях са по Програма „Красива България”, а пет – по Социално-инвестиционния фонд (СИФ) -  съобщи зам.-областният управител Владимир Калчев.

Общо са поискани 6 330 508 лева за 21 проекта в Добричко, но засега са одобрени само 13-те. Останалите трябва да допълнят и обработят още документацията си.

В Балчик ще се ремонтират ОДЗ 2 „Знаме на мира”, Дом за стари хора и инвалиди и сквер между улиците „Емона” и „Черно море”. Предвижда се още да се постави ефектно осветление в Двореца и ще се ремонтира храма „Свети Николай” в село Свети Никола.

В Генерал Тошево ще се санира ЦДГ „Първи юни” и ще се реконструира алейната мрежа в парка.

Община Добричка ще ремонтира Дома за деца в село Овчарово. Каварна ще възстановява настилката на централния си площад. В Крушари ще се ремонтира Дневен център за деца с увреждания, ще се санира сградата на общинската администрация и ще се построи рампа за лесен достъп.

Тервел ще строи достъпна среда и ще ремонтира градските фонтани.

В областния център са отпуснати пари за ремонти на Художествената галерия.

По „Красива България” държава и общини съфинансират проектите наполовина, а по СИФ финансирането е 80към 20%.

Областна управа ще работи за реализация и на останалите осем проекта, които засега не са одобрени за финансиране, допълни Владимир Калчев.

Чуйте подробности в звуковия файл.