Продължават протестите на лекарите от Добрич и Силистра
Продължават протестите на лекарите от Добрич и Силистра / Thinkstock/Getty Images

Продължава протестът на общопрактикуващите лекари в Добрич и Силистра. В днешния ден медиците ще протестират ефективно от 12.00 до 13.00 часа. В този часови интервал няма да се приемат пациенти.

Силистренските джипита обявиха пред журналисти задоволството си от постигнатите  до момента договорености между ръководството на съсловната организация, Министерство на здравеопазването и ръководството на НЗОК.  Според документа, медиците са постигнали съгласие по общо 15 свои искания, най-важното от които по думите на д-р Стелиана Величкова, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в Силистра е това, че всички въпроси, съотносими към Първичната извънболнична медицинска помощ и общата медицинска практика ще бъдат обсъждани съвместно между Националното сдружене на ОПЛ и ръководствата на МЗ и НЗОК.

По четири пункта, медиците не са постигнали съгласие с представителите на Касата и ресорното министерство, сред които  намаляване на броя издаваните екземпляри от амбулаторни листове или талони за хоспитализация, както и намаляването на бумащината при прегледите.

Д-р Стелиана Величкова изрази подкрепа на решението на БЛС за национален протест на 6 април т.г и заяви, че регионалната структура ще излезе с официално свое решение за включване в протеста.