Проблемно е колективното договаряне в училищата
Проблемно е колективното договаряне в училищата / netinfo

Проблемно е колективното договаряне в училищата, заяви за Дарик радио регионалният председател на КНСБ Гинка Васелева. Учебните заведения работят в условията на делегирани бюджети и споразуменията там се сключват директно с училищните ръководства.

По данни на КНСБ досега няма нито един сключен договор за 2008-ма година. Синдикатът разполага с информация, че в балчишкото село Соколово учителите са подписали декларации, с които се отказват от допълнителни от възнаграждения за лекторски часове и клас квалификация като в замяна им е обещано, че училището  няма да бъде закрито. В КНСБ са получени данни за такива случаи и в няколко училища на община Добричка. Това според Василева е нередно, тъй като преподавателите имат законно право на допълнителни възнаграждения.

Колективното договаряне в бюджетната сфера е приключило в общинските администрации, в детските ясли, в службите от социалното подпомагане, както и в част от детските градини, съобщи още Василева. Договори има и във всички здравни заведения в областта.