Приятели на България  с богат афиш за сезон 2012 – 2013
Приятели на България с богат афиш за сезон 2012 – 2013 / netinfo

Нови фестивали, конкурси и поредица от концерти обяви в деня на музиката Програма "Приятели на България".

През лятото на 2013 г. предстои провеждане на Х Международен хоров фестивал "Маестро Захари Медникаров". По повод юбилейното издание, което ще премине под почетния патронаж на кмета на Добрич, организаторите разширяват обхвата на участниците и периода на провеждане. Предвидени са множество специални награди и награден фонд от 6 000 лева.

От 21 до 24 юни в курортен комплекс "Албена" ще се проведе Националният фестивал на българския фолклор.

Черноморският курорт ще бъде домакин на станалите традиционни конкурс и семинар за специалисти, работещи с млади таланти в извънкласни и извънучилищни дейности. През този сезон, освен ръководители на танцови, музикални, театрални състави, дейността на своите възпитаници ще могат да представят в летен пленер и ръководители на школи по изобразително изкуство. По предложение на участниците в досегашните семинари ще бъде организиран нов квалификационен форум в партньорство с Министерство на образованието, младежта и науката и Синдиката на българските учители.

Подкрепяйки идеята на просветното ведомство за обучение в предприемачество, през месец февруари в София ще бъде обменен опит за създаване на работещи сдружения и настоятелства в подкрепа на педагогическите колективи.

Сред новите инициативи на програма "Приятели на България" са и културно-образователните и развлекателни детски програми с участие на любими български артисти, които организаторите ще предложат на най-малките в София.

Управителят на фестивалната програма Цветан Иванов и през този творчески сезон кани известни български изпълнители, прославящи ни на световни сцени с убеждението, "че обединявайки се - българите за България - могат да подкрепят и популяризират културата ни". Звездите на българската опера и балет отново да изгреят на столичните сцени през пролетта на 2013 година.